Designduon bakom nya Totêmebutiken

Nyligen sällade sig modemärket Totême till den stora skaran exklusiva butiker i Bibliotekstan. Vi har fått en pratstund med designstudion Halleroed som designat den nya lokalen.

Det svenska modemärket Totême, skapat av Elin Kling och Karl Lindman, slog nyligen upp dörrarna till sin nya flaggskepsbutik i Bibliotekstan. Med butiken, som breder ut sig över hela två plan, har man velat fånga en känsla av att snarare vara i New York än i Stockholm. Bakom själva butikskonceptet hittar vi hyllade designstudion Halleroed, beståendes av inredningsarkitekterna Ruxandra och Christian Halleröd.

 Duon, som nyligen vann flera priser på Elle Decoration-galan, har designat butiker i Bibliotekstan tidigare. Både AVAVAV, Byredo, Engelbert och Axel Arigato är signerat designstudion och på cv:t har man även kunder som Arket, Acne Studios och Björk & Berries.

– Vi började jobba med Totêmes butik i somras och det är en otroligt spännande lokal. Den känns mer som en lägenhet än en butik. Vi har velat att den första våningen ska vara i stor kontrast till övervåningen, mer som en väldigt bearbetad lobby, som ett smyckeskrin, innan man kommer upp i den pampiga lägenheten, berättar Christian.

– Elin och Karl har varit väldigt engagerade i butiksdesignen och vi har jobbat hårt för att översätta Totêmes mode-DNA till butiksdesign. De som vänder sig till oss förstår ofta det nya sättet att driva butik och retail, att alla delar är lika viktiga och måste hänga ihop – man förmedlar ju en bild av sitt företag genom butiken, fyller Ruxandra i.

 

Designstudion har fokuserat på att Totêmes butik ska bestå av en stor mix av material med olika strukturer, precis som när man sätter samman kläder, för att få ihop en palett som matchar Totêmes plagg. Man har också lagt mycket tid på att möblera butiken, för att det ska bli en ombonad känsla.

Har ni något favoritmaterial att jobba med?

– Det beror helt på kunden, vilka produkter den har och vem målgruppen är. Men vi gillar ju naturliga material som trä, metall och sten. I varje projekt vi jobbar med försöker vi hitta nya material och nya sätt att använda det på.

 Butiker i dag är så mycket mer än bara en butik, som att inredningen är som en förlängning av märket.

– Ja, så är det. Och det är så vi jobbar. Vi försöker alltid ligga nära varumärket och dess tredimensionella värld. Om man tittar närmare på de butiker vi gjort i Bibliotekstan är alla väldigt olika varandra. Engelbert är till exempel mer klassisk och konservativ och Axel Arigato mer poppigt, som ett galleri.