En dunjackas historia

Snart öppnar italienska Moncler sin första svenska butik på Birger Jarlsgatan 13 i Bibliotekstan.

I dag syns anrika Monclers quiltade dunjackorpå allt från idrottsstjärnor och alpentusiaster till vd:ar och modebloggare. Men allt började i Grenoble 1952, när Moncler grundades av två franska bergsbestigare. Märkets namn är en förkortning av alpbyn Monestier-de-Clermont och till en början tillverkade man enbart utrustning för utomhusäventyr – som tält och sovsäckar. Legendariska alpinisten Lionel Terray fick Moncler att börja producera dunjackor och en stilikon som snabbt fick upp ögonen för de lätta, men värmande, plaggen var Jackie Kennedy.

Under 80-talet var Monclers färgglada dunjackor det självklara vinterplagget för solbrända yuppies. Men trots märkets stora popularitet var de nära att gå i konkurs strax innan sekelskiftet. Då klev designern Remo Ruffini in och köpte företaget. Han introducerade nya färger och modeller, tog in gästdesigners som Thom Browne och skapade högteknologiska underlinjer som Gamme Bleu och ordnade modevisningar som gränsade till performance-konst.

Medan många modemärken siktade in sig på smala målgrupper tänkte italienaren Ruffini brett.

– Moncler måste skapa produkter som passar såväl skejtande tonåringar som den eleganta damen ute på middag, förklarar han.

Succén var omedelbar. På bara några år ökade försäljningen med flera hundra procent och logotypen – tuppen som sticker fram bakom en bergstopp – syns numera på celebriteter som Drake, Olivia Palermo, Kanye West och Gwyneth Paltrow. Och inom kort kan du alltså shoppa Moncler i hörnet av Birger Jarlsgatan och Mäster Samuelsgatan, som vi längtar!